Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Dla Chińczyka jedzenie jest rytuałem. Wiąże się z nim filozofia życia. Chińczycy witają się pozdrowieniem, które w dosłownym tłumaczeniu jest pytaniem: Czy już jadłeś? Jedzenie jest symbolem spełnienia w życiu. Prawidłowo skomponowane, powinno zaspokajać wszystkie otwory ciała, organy zmysłów, uczucia, cnoty i wymagania narządów wewnętrznych. Jest też podstawą medycyny chińskiej. Kuchnia chińska jest tak zróżnicowana jak wielki jest ten kraj. Każdy region ma swoją specyfikę, choć łączy je wspólna cecha - warzywa . Generalnie wyróżniamy cztery chińskie „kuchenne szkoły” - pekińską, kantońską, szanghajską i syczuańską.
Kuchnia chińska, przeważnie jednogarnkowa jest pełna równowagi. Pekin Kuchnia pekińska to głównie makaron i bułeczki na parze. A jak makaron to Cza Ciang Mein - potrawa na styl włoskiego spaghetti zawierając w sobie jednak takie dodatki jak posiekane surowe jarzynki, kiełki fasoli mung i kwaszone ogórki. Z mięs baranina i jagnięcia, poza tym kaczki, krewetki i kraby. Do tego dużo warzyw i przypraw oczywiście. Kanton Kuchnia katońska jest natomiast wyrafinowana – spotkamy tu takie potrawy jak skrzydełka kurze w sosie mandarynkowym, kura w stu kwiatach czy śliwki suszone z wieprzowiną gotowaną na parze. Do tego mnóstwo potraw z ryb - płetwy rekiny i kalmary a do tego … wodorosty. Ryby smaży się w dużej ilości oleju z cebulą i przyprawia imbirem. Szanghaj Szanghajska kuchnia związana jest z morzem , więc dużo tu ryb, krewetek i krabów. Potrawy przyrządzane są n a słodko … z dużymi grudkami rafinowanego cukru dodawanego do wszystkiego szynki, wieprzowiny i ryb. Syczuan I ostatnia syczuańska to coś dla amatorów ostrego jedzenia – dominuje tu ostra papryka oraz solone i kwaszone warzywa. Słynie ona też z wędzenia, nadającego potrawom specyficzny smak – wędzone żeberka są słynne na cały kraj. Kultura jedzenia Jemy oczywiście – pałeczkami , bo w Chinach sztućce są przejawem barbarzyństwa ! uważane są za broń. Zupę spożywa się płytkimi ceramicznymi łyżkami. Jedzenie przed podaniem kroi się w małe kawałeczki . Serwowane jest ono … na wspólnym talerzu , z którego spożywa się wspólnie, za wyjątkiem ryżu podawanego w małych osobnych miseczkach. Sztuka jedzenia pałeczkami też ma swoje zasady w Chinach – pamiętajmy by nie wbijać pałeczek pionowo w miseczki ryżu , Chińczycy robią tak tylko podczas …. pogrzebu i by nie uderzać pałeczkami o brzeg naczynia czy miseczki , to bardzo … nieeleganckie i niegrzeczne w tym kraju. Gotowanie najlepiej w woku metodą stir-fry - szybkie smażenie drobno posiekanych składników w wysokiej temperaturze. Potrawy przyrządza się niezwykle starannie, z zachowaniem dbałości o estetykę i wygląd nie tylko smak. Potrawy i herbata W potrawach dominuje ryż, makaron-wstążki lub mantou, chlebki gotowane na parze, odwrotnie niż u Nas, gdyż mięso i ryby są tu traktowane jako dodatek do posiłku. Desery czasem po … a czasem w trakcie posiłku na przykład pieczone owoce w syropie. I oczywiście chińska herbata Cha - pije się ją zawsze i wszędzie w wielu odmianach czerwoną, zieloną, czarną i w wielu podgatunkach. W dobrym zwyczaju jest pić do posiłku gorącą herbatę lub wodę. Chiny - miasta
Chiny - co warto wiedzieć
Kuchnia chińska - dodaj komentarz:
|